Deutsches Kino: In einem Land, das es nicht mehr gibt (English subtitles)

Donderdag 18 januari 2024 (eenmalig)

Vlak voor de val van de Muur verovert een jong model de sprankelende modewereld van de DDR. Deze debuutfilm is gebaseerd op de ervaringen van de regisseur zelf en brengt de wereld van het legendarische magazine Sibylle terug tot leven.   

Let op: deze voorstelling begint al om 19.30 uur!

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar


Koop nu een kaartje

Oost Berlijn, zomer 1989. Suzie wil na haar eindexamen studeren, en een eigen leven ver weg van het ouderlijke huis. Maar als bij een controle George Orwells roman 1984 bij haar wordt gevonden wordt ze van school gestuurd en moet ze als metaalarbeider in een fabriek gaan werken. Door toeval belandt echter een foto van haar in het hippe modetijdschrift Sybille, en dat opent een volkomen nieuw perspectief voor haar leven: Suzie besluit om model te worden. Ze sluit vriendschap met de extravagante ontwerper Rudi, wordt verliefd op de rebelse fotograaf Coyote en duikt helemaal in de glamoureuze subcultuur van de Oost-Berlijnse underground. Maar die heeft ook haar schaduwkanten, zo blijkt als Suzie onvrijwillig in contact komt met de Stasi en al gauw niet meer weet wie vriend of vijand is.

Regisseur Aelrun Goette verwerkte eigen ervaringen in deze goed gedocumenteerde film die een uniek beeld schetst van de modewereld van de voormalige DDR in de laatste maanden van haar bestaan. Marlene Burow overtuigt volkomen als de aanvankelijk nog onzekere Suzie die zich met veel bravoure ontwikkelt tot een sterke en moedige persoonlijkheid, en ook de bijrollen zijn prima bezet. Visueel blijft de film ver weg van de grauwe clichébeelden die veel andere films over de DDR kenmerken, en de dramatische ontwikkelingen en de daarmee verbonden gevoelens worden prima ondersteund door een fijne soundtrack.