Deutsches Kino: Mein Sohn (English subtitles)

Donderdag 20 april 2023

Intieme, mooi geobserveerde roadmovie over een bezorgde moeder en haar zorgeloze tienerzoon die elkaar zijn kwijt geraakt, maar tijdens een gezamenlijke reis meer over elkaar te weten komen en zo wat meer begrip krijgen voor elkaars leven.Koop nu een kaartje

De 20-jarige Jason (Jonas Dassler) is dol op skateboarden en feesten. Bij een roekeloze actie raakt hij ernstig gewond en zo wordt zijn gehoopte toekomst als professioneel skateboarder uiterst twijfelachtig, al weigert Jason dat te accepteren. Een verdere behandeling in een gespecialiseerd Zwitsers revalidatiecentrum zou de gevolgen van het ongeluk misschien nog kunnen beperken, maar de behandeling is duur en de plaatsingsmogelijkheden beperkt. Toch weet Jasons moeder Marlene (Anke Engelke, in Duitsland een bekende televisiepersoon) er een plek te regelen, en staat ze erop om hem zelf vanuit Berlijn naar Zwitserland te rijden. Waarschijnlijk hoopt ze dat de reis hen wat nader tot elkaar zal brengen: ondanks de bloedband weten ze eigenlijk vrij weinig over elkaars leven. De verschillen tussen de twee zijn dan ook groot: moeder is een succesvolle, zakelijke fotografe; haar zoon een vrolijke flierefluiter die zich voor weinig anders dan zijn skateboard interesseerde. Zij is door de wol geverfd en doelgericht; hij is misschien naïef maar staat open voor nieuwe ervaringen.

Zoals vaker in roadmovies gaat Mein Sohn niet om de actie, maar draait het om de achteloze gesprekjes en toevallige ontmoetingen, om een liefdevol gebaar of een opspelende irritatie. Niet de bestemming is belangrijk, maar de reis ernaartoe. Er zijn confrontaties maar ook mild-komische momenten, vooral als ze onderweg een hippie-vriendin van moeder bezoeken. En er spelen zaken uit het verleden. Naarmate ze meer over elkaar te weten komen ontstaat er langzaam wat meer begrip tussen deze twee complexe en tegengestelde karakters.

Deutsches Kino wordt georganiseerd in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe Institut.