Deutsches Kino: Nahschuss (met video-inleiding door regisseur)

Donderdag 23 maart 2023

Intens, sober en duister drama over een ambitieuze jonge academicus die verstrikt raakt in de absurde mechanismen van de Stasi als hij ingaat op het aanbod om, in ruil voor een luxeleven, inlichtingen te verzamelen over naar het Westen uitgeweken DDR-burgers.

De jonge promovendus Franz Walter accepteert een uiterst attractief aanbod van de inlichtingendienst: in ruil voor informatie over naar het Westen uitgeweken DDR-burgers wacht hem en zijn vriendin een bevoorrecht leven. Maar er wordt steeds meer van hem gevraagd. Indringende spionagethriller gebaseerd op het leven van Werner Teske, de laatste man die in de voormalige DDR ter dood werd veroordeeld.

Voorafgaand aan de film wordt een video-inleiding van circa 15 minuten door regisseur Franziska Stünkel vertoond.

Let op: deze voorstelling is Nederlands ondertiteld

 Koop nu een kaartje

Franz Walter is een veelbelovende en ambitieuze student, net gepromoveerd aan de Humboldtuniversiteit en voorbestemd om professor te worden. Maar voordat het zover is, zo wordt hem duidelijk gemaakt, moet hij zijn bijdrage leveren aan de veiligheid van zijn land, de DDR, door wat klusjes te doen voor de afdeling Inlichtingen van de Staatssicherheit.

Verblind door de vele aantrekkelijke voorwaarden (een nieuw kantoor, een groot appartement, de mogelijkheden om naar het buitenland te reizen), maar ook uit loyaliteit stemt Franz toe. Samen met zijn vriendin Corina geniet hij van zijn nieuwe leven. Zijn mentor Dirk staat hem met raad en daad terzijde tijdens hun gezamenlijke uitstapjes naar de BRD, die aanvankelijk vooral op het verkrijgen van informatie zijn gericht. Maar als dat verandert, en Franz wordt gedwongen methoden toe te passen die hij niet met zijn geweten kan verenigen, besluit hij niet langer mee te werken, en begint zijn overlevingsstrijd tegen een regime dat zich onverbiddelijk zal tonen.

Nahschuss is geïnspireerd op het leven van Werner Teske, de laatste DDR-burger die ter dood werd veroordeeld en bij wie dat vonnis ook werd voltrokken, in 1981. Regisseur Franziska Stünkel schreef zelf het scenario na jarenlange bestudering van de uitvoeringspraktijk van doodstraffen. Maar daarover gaat de film niet; die overtuigt vooral in het zichtbaar maken van de absurde mechanismen binnen de Stasi, en hoe mensen daarin tot actieve deelnemers werden gemaakt.

Hoofdrolspeler Lars Eidinger is wederom fantastisch en laat overtuigend zien hoe Franz’ naïviteit langzaam verandert in ongeloof als hij zich realiseert hoe volkomen verrot zijn land eigenlijk is. Maar ook Devid Striesow is perfect gecast als de onberekenbare en tegelijk sentimentele Dirk.

Deutsches Kino wordt georganiseerd in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut.