Deutsches Kino: Nebenan (English subtitles)

donderdag 21 september 2023 (eenmalig)

Daniel is een gevierd acteur en woont samen met zijn familie in een stijlvolle loft in de Berlijnse wijk Prenzlauer Berg. Op een dag ontmoet hij Bruno in een kroeg. Bruno heeft lang op dit moment gewacht. De Duitse hereniging en de daaropvolgende veranderingen in de stad pakten voor hem slecht uit en nu zoekt hij wraak – met Daniel als doelwit. Scherp regiedebuut van de bekende acteur Daniel Brühl, die ook de hoofdrol speelt.Koop nu een kaartje

Daniel is een gevierd acteur en woont samen met zijn partner, twee kinderen en een Spaanse nanny in een stijlvolle loft in de hippe Berlijnse wijk Prenzlauer Berg. Op weg naar Londen, waar hij een screentest zal doen voor een nieuwe Amerikaanse superheldenfilm waar het publiek nog niets van mag weten, realiseert hij zich veel te vroeg te zijn vertrokken en besluit hij nog wat tijd door te brengen in zijn locale stamcafé om aan zijn voorbereiding te werken. Aan de bar ontmoet hij Bruno, die gelijk een gesprek met hem aanknoopt. Eerst komt hij met provocerende opmerkingen over Daniel’s acteerprestaties, maar al snel blijkt hij ook opvallend goed bekend met details uit Daniels privéleven, en wordt het gesprek onaangenamer… Wie is deze Bruno? Wat wil hij van Daniel?

Daniel Brühl, de bekende Europese acteur met Duitse en Spaanse roots, speelde na zijn doorbraakrol in Good Bye Lenin! (2003) in een imposante serie heel verschillende films en liet daarin zien dat hij niet bang is om risico’s te nemen. Dat doet hij ook met zijn regiedebuut Nebenan (2021). Daarin portretteert hij op satirische wijze een ijdele steracteur die opvallend veel overeenkomsten vertoont met Brühl zelf. Het verbale duel dat zich tussen hem en zijn tegenspeler Bruno (Peter Kurth) ontvouwt laat de sympathie van de kijker steeds weer verschuiven, en doet vergeten dat de film zich grotendeels op één locatie afspeelt. Het scenario voor de film is van de hand van de bekende Duitse schrijver Daniel Kehlmann, die ook tekende voor het scenario van Ich und Kaminski (2015, ook in onze reeks vertoond) waarin Brühl een ijdele kunsthistoricus speelt.

 

(ENGLISH)

Daniel is a celebrated actor who lives with his family in a stylish loft in the trendy Berlin Prenzlauer Berg district. One day he meets Bruno in a bar. Bruna has been waiting for this moment. The German reunification and the changes in the city that took place afterwards didn’t turn out well for him, and now he’s looking for revenge – with Daniel as his main target. This directorial debut of famous actor Daniel Brühl is a witty reflection on celebrity and acting, but also addresses the inequality between rich and poor.