Die Geträumten (Deutsches Kino)

donderdag 25 november 2021

Originele verfilming van een van de beroemdste briefwisselingen uit de Duitstalige literatuur, tussen de schrijvers Paul Celan en Ingeborg Bachmann, die meer dan twintig jaar omspande.

Gast: met een inleiding van Trixie Hölsgens, medewerker Onderwijs/Duitse Taal en Cultuur bij het DIA.

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

 Koop nu een kaartje

De schrijvers Ingeborg Bachmann en Paul Celan ontmoetten elkaar een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog in Wenen. Celan was een Roemeense Jood van 27 jaar die zijn ouders in een concentratiekamp had verloren, Bachmann een 21-jarige Oostenrijkse filosofiestudente en dochter van een actieve nazi. Ze werden verliefd en hadden een korte verhouding voordat ze beiden weer hun eigen weg gingen. De briefwisseling die ze gedurende meer dan twintig jaar onderhielden (en die pas in 2008, vele jaren na hun overlijden, onder de titel Herzzeit voor het eerst werd gepubliceerd), bevat vele prachtige zinnen over hoop, verlangen, misverstanden en teleurstellingen, en geldt als een van de mooiste en emotioneel indringendste van de Duitstalige literatuur.

In Ruth Beckermanns film Die Geträumten zien en horen we zangeres Anja Plaschg en acteur Laurence Rupp delen uit de briefwisseling voordragen. In de imposante Weense radiostudio waar de opnamen plaatsvinden filmt de camera hun gezichten vlak voor de microfoon van heel dichtbij, zodat zowel de teksten zelf als de uitwerking ervan op de voorlezers optimaal tot hun recht komen.

Die Geträumten behandelt op zeer originele wijze universele thema’s als liefde, trauma, beroemdheid, artistieke en politieke bewustheid, wanhoop en dood, en laat je de spoken van de twintigste eeuw van heel dichtbij voelen.

De voorstelling zal worden ingeleid door Trixie Hölsgens, medewerker Onderwijs/Duitse Taal en Cultuur bij het Duitsland Instituut Amsterdam. In haar inleiding zal ze niet alleen spreken over Celan en Bachmann en hun briefwisseling, maar ook ingaan op de keuzes die de regisseur heeft gemaakt bij de verfilming ervan.

 

Deutsches Kino wordt georganiseerd in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut.