Donbass (benefietvoorstelling voor Oekraïne)

zondag 13 maart 2022

De volledige opbrengst van deze voorstelling gaat naar Giro 555 Samen in actie voor Oekraïne.

Het leed van de Oekraïnse burgers als gevolg van de invasie van Rusland raakt ons diep. Filmhuis Lumen sluit zich daarom van harte aan bij het initiatief van veel Nederlandse filmhuizen om de film Donbass eenmalig te vertonen.

Loznitsa schetst de gekte van situaties in Oost-Oekraïne waarin ‘de gewone man’ niks in te brengen heeft. Somber, maar ook met inktzwarte humor.

Kortingsregelingen zijn bij deze benefietvoorstelling niet van toepassing.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Discriminatie Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een ‘praktische handleiding’ voor het overleven in zo’n hel. In dit geval heeft die hel een specifieke naam: het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news? Met acteurs en inwoners van de regio herschept Loznitsa filmpjes die rondgaan op social media om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie.

Hij benadrukt het groteske van situaties die toch al vreemd en verontrustend zijn. Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons zijn thuisland, een maatschappij in verval, een plek waar absurde komedie omslaat in absurde tragedie.

Sergei Loznitsa staat bekend om zijn kritische blik op de actuele situatie in Oekraïne en Rusland (Majdan, A gentle creature). Dit keer richt hij zijn blik op het al jaren durende militaire conflict in Oost-Oekraïne. In afzonderlijke hoofdstukjes, die door de knappe montage toch als eenheid aanvoelen, laat hij de gekte en soms ook het groteske zien van situaties waarin steevast ‘de gewone man’ niks in te brengen heeft. Als bron gebruikte hij filmpjes die hij op YouTube vond, dus zelfs bij de vergezochte situaties is er een link met de werkelijkheid. Somber, maar ook met inktzwarte humor.