Druk

vanaf donderdag 19 augustus 2021

Met een Oscar bekroonde tragikomedie over vier uitgebluste leraren die zich aan een alcoholexperiment wagen. Nieuwe film van Thomas Vinterberg (Festen) met opnieuw Mads Mikkelsen in de hoofdrol, na hun eerdere samenwerking in Jagten.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

We maken kennis met vier goede vrienden die al jaren lesgeven aan een gymnasium in Kopenhagen. De mannen van middelbare leeftijd gaan gebukt onder verveling en lusteloosheid, wat hun werk en privéleven niet ten goede komt.

Dan stuiten ze op de theorie dat een bescheiden hoeveelheid alcohol in het bloed geestverruimend werkt en de creativiteit verhoogt. Ze besluiten om de theorie te testen: Martin en zijn drie collega’s wagen zich aan het experiment waarbij ze ervoor zorgen gedurende de hele dag een constant alcoholpromillage in hun bloed te hebben.

De eerste resultaten zijn gunstig: de vier knappen er behoorlijk van op, de uitgebluste leraren komen weer tot leven en zelfs de resultaten van hun klassen verbeteren.

Vanwege deze bemoedigende resultaten voeren ze het promillage op. Als ook dat goed gaat, besluiten ze het op een zuipen te zetten. Dan gaat niet alles meer van een leien dakje en balanceren ze regelmatig tussen ongeluk en extase. Het wordt steeds moeilijker om controle over de situatie te behouden en het experiment blijkt grotere gevolgen met zich mee te brengen dan verwacht.

De film won verschillende prijzen, waaronder drie European Film Awards en de Oscar voor Beste Buitenlandse film.