Easter in Art (Arts in Cinema)

De op locatie gefilmde documentaire Easter in Art toont hoe de bekendste gebeurtenis uit onze culturele erfenis, de kruisiging en opstanding van Christus, de grootste kunstenaars heeft geïnspireerd. 

Alle Leeftijden


Pasen, wat betekent dat woord in deze moderne tijd? Weten we nog wat de oorsprong is van het paasfeest, de gedachte erachter? Of herkennen we Pasen alleen nog aan de paaseitjes in de schappen van de supermarkt en het populaire muziekspektakel The Passion op televisie? Recentelijk was er wat ophef omdat het woord ‘Pasen’ hier en daar was vervangen door het neutralere ‘voorjaar’. Niet de viering van het christelijke feest maar de diverse achtergrond van de consument wordt daarmee tegemoetgekomen. Goed of fout, daarover is het lastig oordelen. Maar het paasfeest, de naam Jezus, zijn kruisiging, dood en opstanding zijn al bijna 2000 jaar onderdeel van onze culturele historie.

Om de toekomst te kunnen begrijpen, moeten we eerst onze geschiedenis kennen, zegt het commentaar in deze schitterende documentaire Easter in Art, de openingsfilm van de serie Arts in Cinema dit jaar.

Aan de hand van kunstwerken van grootheden als Rembrandt, Rubens en Dalí, en gefilmd op locatie in Jeruzalem, de Verenigde Staten en heel Europa, wordt de geschiedenis onderzocht. Door de eeuwen heen kiest elke kunstenaar zijn eigen perspectief en licht er een moment van de beroemde gebeurtenissen uit.

Kunst over cultuur leert ons over het ontstaan van de westerse beschaving, en dus over onszelf.

En dat is voor onze gezamenlijke toekomst meer dan de moeite waard.