Ein Fisch der auf dem Rücken schwimmt (Deutsches Kino)

donderdag 23 september 2021 (eenmalig)

in samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam          Goethe Instituut

Andrea, begin veertig, speels, direct, energiek en onvoorspelbaar, weet weer lichtheid te brengen in de gespannen relatie tussen Philipp en zijn zoon Martin, die is ontstaan na het overlijden van Hanna, Philipps vrouw en Martins moeder.Koop nu een kaartje

Andrea en Philipp gaan al een tijdje met elkaar om en besluiten te gaan samenwonen in het huis van Philipp, waar hij woont met zijn negentienjarige zoon Martin. De relatie tussen vader en zoon is gespannen sinds het overlijden van Hanna, Philipps vrouw en de moeder van Martin. Andrea, begin veertig, speels, direct, energiek en onvoorspelbaar, vult onbewust de leemte die haar voorgangster achterliet en brengt weer lichtheid in het grote lege huis. Martin, die zich aanvankelijk verzet tegen Andrea’s komst, ontdooit en wordt net als zijn vader verliefd op haar.

Een zomer lang lijkt iedereen gelukkig in deze driehoeksverhouding, waarbij onuitgesproken blijft wie wat van elkaar weet. Andrea probeert haar verleden angstvallig verborgen te houden, Philipp trekt zich terug in passiviteit, terwijl Martin Andrea steeds meer voor zichzelf begint te claimen, waardoor de sfeer in het huis bekoelt en de confrontaties tussen de drie personages destructieve trekjes beginnen te vertonen.

Eliza Petkova, in 1983 geboren in Bulgarije, studeerde filosofie en modern Japans in Düsseldorf. Vanaf 2012 volgde ze de regisseursopleiding aan de DFFB, de film- en televisieacademie in Berlijn. Tijdens haar studie maakte ze diverse korte films en een speelfilm, Zhaleika (2016). Ein Fisch, der auf dem Rücken schwimmt is de eindexamenfilm waarmee ze in 2020 haar studie afrondde. Beide speelfilms trokken internationale aandacht op de Berlinale en werden daarna onder meer vertoond op het filmfestival in Gent.

Deutsches Kino wordt georganiseerd in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut.