Eine Handvoll Wasser (Deutsches Kino)

donderdag 24 maart 2022

Warme, humane film over een 12-jarige vluchtelinge uit Jemen die bij een oude mopperaar (mooi ingeleefde rol van Das Boot kapitein Jürgen Prochnow) onderdak vindt als ze met haar moeder en twee jongere broertjes het land dreigt te worden uitgezet.

IN SAMENWERKING MET:

dia                                           goethe

DUITSLAND INSTITUUT AMSTERDAM        GOETHE INSTITUUT

 

 Koop nu een kaartje

De grootste verrassing – en misschien ook wel de grootste attractie – in Jakob Zapfs speelfilmdebuut Eine Handvoll Wasser is de hoofdrol van Jürgen Prochnow, de inmiddels 80-jarige Duitse akteur die wereldberoemd werd als onderzeebootkapitein in het Tweede Wereldoorlogdrama Das Boot (1982), daarna in vele andere films speelde (waaronder de originele Dune uit 1984) maar die de laatste jaren nog maar zelden in een film te zien was. Hier speelt hij de knorrige weduwnaar Konrad, die zich in zijn doorsnee rijtjeshuis aan de rand van Frankfurt heeft teruggetrokken, ruzie maakt met zijn lesbische dochter en verder met niemand iets te maken wil hebben. De camera volgt hem van dichtbij, en dat loont: met zijn blikken en gebaren maakt Prochnow goed voelbaar dat er achter al zijn ergernis ook leed schuilt, en achter zijn ongevoeligheid misschien ook wel wat mededogen. Alleen moet iemand erin slagen door zijn muur heen te breken.

En die iemand is Thurba, een 12-jarig meisje dat met haar familie uit Jemen is gevlucht en illegaal in Duitsland verblijft. Elk moment kunnen ze het land worden uitgezet, maar alleen als hele familie tegelijk. Daarom loopt ze weg en breekt ze in in Konrad’s huis, waar hij haar verwondt met een nietpistool. En haar helpt. Tegen zijn wil blijft ze bij hem, en langzaam ontstaat er een mooie band tussen de twee.

Eine Handvoll Wasser is een warme, humane film die aan de hand van een zeer aktueel gegeven universele thema’s als vrijheid, vriendschap en solidariteit belicht. Het verhaal van twee volkomen tegengestelde personages die uiteindelijk prima met elkaar om kunnen gaan is al vaak verteld, maar het geweldige samenspel van Prochnow en de eveneens zeer overtuigende Milena Pribak als de jonge Thurba maakt dat je daar gemakkelijk overheen stapt.