Elin (eenmalig) (met makers)

donderdag 9 juni 2022

Documentaire over Elin, die bij de geboorte een hersenbeschadiging blijkt te hebben. Ze groeit op als meervoudig gehandicapt meisje in een rolstoel. Elin is intelligent, avontuurlijk en wil dolgraag met de buitenwereld communiceren. Maar door haar hersenbeschadiging is ze nauwelijks verstaanbaar. Als er een spraakcomputer in haar leven komt, wordt het leven voor Elin en haar gezin spannend. 

Filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger zijn met de moeder van Elin bij de vertoning aanwezig voor een nagesprek.Koop nu een kaartje

Marie-José en Patrick krijgen in 2007 een tweeling, Bente en Elin, die te vroeg wordt geboren. In de couveuse blijkt Elin een hersenbeschadiging te hebben. De artsen vragen Marie-José en Patrick of ze de meisjes willen laten leven, voor de jonge ouders een onmogelijke vraag. De artsen maken uiteindelijk de keuze voor de ouders. Moeder Marie-José heeft toen gezworen om Elin een gelukkig leven te geven.

Elin kan heel moeilijk praten. Alleen haar moeder begrijpt haar, maar de omgeving niet. Ze wil graag communiceren en haar ouders willen weten wat er in haar hoofd omgaat. Als er dan een spraakcomputer in het leven van Elin komt, wordt het leven spannend voor haar en haar gezin.

Filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger volgden vier jaar lang het gezin – met alle ups en downs in hun communicatie en dagelijks leven. 

Wat brengt Elin’s zware handicap en Marie-José’s belofte teweeg in het gezin? Elin werd haar moeder’s grote zorg, liefde en levensvervulling. Haar vader heeft het daar moeilijk mee en voelt zich schuldig. Elin’s tweelingzus Bente dreigt het kind van de rekening te worden.

Toen Marie-José en Patrick elkaar ontmoetten droomden ze van een avontuurlijk en vrij bestaan waarin ze over de wereld zouden gaan zwerven met hun kinderen. Deze droom heeft plaats gemaakt voor een nieuwe werkelijkheid. Marie-José nam zich voor om Elin een zo gelukkig mogelijk leven te geven. Maar de prijs daarvan is hoog, want een burn-out ligt op de loer. Vader Patrick verblijft voor zijn werk vaak langdurig in het buitenland. Tweelingzusje Bente, die door Elin’s handicaps minder aandacht krijgt, trekt zich regelmatig terug in haar eigen wereld en observeert het gezinsleven via haar tekeningen.

Als er een spraakcomputer in haar leven komt, wordt het leven voor Elin en haar gezin spannend. Elin heeft alleen maar de controle over haar tong waarmee ze de computer kan aansturen. Gesteund door haar moeder begint ze een strijd om zich de spraakcomputer eigen te maken. 

Gaat de spraakcomputer ervoor zorgen dat Elin, intussen 14 jaar oud, een begin kan maken om uit haar locked-in situatie te komen en om haar gevoelens en wensen te uiten?