Emily (laatste week)

vanaf donderdag 24 november 2022

Modern Brits kostuumdrama is een vrije interpretatie van het mysterieuze leven van Emily Brontë, auteur van Wuthering Heights. Nieuw talent Emma MacKey schittert in de rol van Emily, een jonge vrouw die haar tijd ver vooruit was

★★★★ ‘Emily Brontë als hedendaagse rebel.’ ‘meeslepend’ NRC
★★★★ ‘Emily Brontë smacht naar seksuele bloei in vrije film over haar leven’ TROUW

 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Seks


Koop nu een kaartje

Emily Brontë stierf op dertigjarige leeftijd aan tbc. Naast gedichten liet ze ook een belangrijke roman na, Wuthering Heights. Op haar sterfbed vraagt haar zus Charlotte hoe ze aan inspiratie kwam voor dat liefdesverhaal. Wat ze niet weet, is dat Emily haar eigen ervaringen verwerkte in de roman en in de omgeving plaatste die voor haar veel betekende, het woeste landschap van Yorkshire. De daaropvolgende flashbacks geven een inkijkje in Emily’s eenzame leven, met een belangrijke rol voor twee mannen. Allereerst haar broer Branwell, steun en toeverlaat in haar schrijfambities, en daarnaast de knappe dominee William die haar Franse les geeft, in opdracht van haar strenge vader.

 

Emily is zowel verlegen als vrijpostig, sociaal nogal onhandig en haar tijd ver vooruit. Ze past niet in het keurslijf dat de omgeving haar oplegt. Ze is een rebel en een buitenbeentje, een vrije geest die weigert zich aan te passen aan de mores van haar tijd. Aangemoedigd door haar broer Branwell kiest Emily haar eigen weg. En wanneer ze onverwacht de liefde ontdekt, versterkt dit niet alleen haar passie, maar ook haar drang naar vrijheid.

 

Met geduldig en precies camerawerk geeft de film inzicht in Emily’s complexe gevoelens zonder het hele mysterie van haar leven te kunnen ontrafelen, ook al omdat een groot deel van haar werk na haar dood is vernietigd.

De film is het regiedebuut van actrice Frances O’Connor. Zij schreef ook zelf het scenario.