Ennio

vanaf maandag 18 april 2022

Imposante documentaire over het bewogen leven van de legendarische componist Ennio Morricone, onder meer bekend van zijn scores voor de westernklassiekers van Sergio Leone.Koop nu een kaartje

Sergio Leone liet hem de muziek voor al zijn films componeren. Quentin Tarantino noemde hem zijn favoriete componist. Hans Zimmer, John Williams, maar ook vele rockgiganten waaronder Dire Straits en Metallica werden door hem geïnspireerd. Ennio Morricone is onbetwist een van de meest invloedrijke en legendarische componisten in de filmgeschiedenis. Dit is zijn verhaal.

Grootheden uit de film- en muziekwereld vertellen over hem. En uiteraard komt de maestro zelf aan het woord. Hij vertelt over zijn jeugd, hoe hij als jongetje in de voetsporen van zijn vader trompet moest leren spelen. Zijn eerste succes boekt hij wanneer voormalig schoolvriend Sergio Leone hem in 1964 vraagt muziek te schrijven voor A Fistful of Dollars. Dit is het begin van een carrière die onvergetelijke scores opleverde. Wie herinnert zich niet de snerpende mondharmonica in Once upon a time in the West.

 

De Italiaanse filmmaker Giuseppe Tornatore, voor wiens films Morricone ook alle muziek verzorgde, reisde vijf jaar over de hele wereld om deze documentaire te maken. Hij sprak met onder meer Wong Kar Wai, Bernardo Bertolucci, Quentin Tarantino, Clint Eastwood en Bruce Springsteen. Tegelijk krijgen we een inkijkje in het leven van Ennio, die zich lang schaamde dat hij muziek schreef voor films. In 2007 kreeg hij pas erkenning met een ere-Oscar “voor zijn grandioze en veelzijdige bijdragen aan de kunst van de filmmuziek.”

Morricone overleed in 2020 en liet meer dan vijfhonderd composities na voor film en TV, naast zo’n honderd klassieke werken. Hij verkocht meer dan zeventig miljoen platen tijdens zijn lange carrière.