Entre deux Mondes (Laatste week)

Vanaf donderdag 22 september 2022

Sociaal drama met Juliette Binoche als succesvolle schrijver die in Normandië undercover als schoonmaker aan de slag gaat. Ze maakt kennis met een leven waarin elke euro telt

★★★★  ‘De altijd sterke Juliette Binoche’ – De Telegraaf

★★★★  ‘Maakt de sociale ongelijkheid onverbiddelijk zichtbaar en invoelbaar’ – Cinemagazine

★★★★  ‘De film heeft een warm hart’ – Nederlands Dagblad

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De film Entre deux mondes is gebaseerd op het boek ‘Le Quai de Ouistreham’ van journalist Florence Aubenas. Zij besloot een aantal jaren geleden om onbetaald verlof te nemen bij het opinieblad Le Nouvel Observateur. Vervolgens nam ze haar intrek in een gemeubileerde kamer in Ouistreham, vlakbij de havenstad Caen, waar ze zes maanden lang als schoonmaakster op de passagiersschepen in de haven ging werken. Ze ondervond aan den lijve hoe het is om op de armoedegrens te leven. Het boek over haar ervaringen werd een bestseller in Frankrijk.

In de film wordt de rol van Aubenas (in de film Marianne Winckler genaamd) vertolkt door Juliette Binoche; de overige castleden zijn veelal niet-professionele acteurs. De sobere, documentaire-achtige film schetst een liefdevol portret van onzichtbare arbeiders die een armoedig bestaan leiden, maar die steun en solidariteit bij elkaar vinden. Winckler wordt in de gemeenschap opgenomen, maar worstelt enerzijds met het feit dat ze haar identiteit niet kan prijsgeven en anderzijds dit werk niet doet om te overleven, maar om een boek te schrijven. De film won tijdens het filmfestival van San Sebastian de publieksprijs voor Beste Europese Film.