Movies that Matter: Erasing Frank

Donderdag 8 december 2022 (eenmalig)

In het communistische Hongarije wordt punkzanger Frank in een psychiatrische kliniek geplaatst. Daar ontmoet hij Hanna, die niet praat maar met wie hij een intuïtieve artistieke en persoonlijke band voelt. Samen zijn ze vastberaden op te staan tegen het systeem.

Gastspreker op deze avond is Ferenc Laczó, universitair docent geschiedenis en Europese Studies aan het University College Maastricht. Gepromoveerd aan de Central European University in Boedapest, richten zijn onderzoeken zich op Hongarije en de vragen omtrent massageweld en de gerelateerde herinneringen en narratieven.

 



Koop nu een kaartje

Verontrustend drama, geschoten in korrelig zwart-wit.

In Boedapest in 1983 geven Frank en zijn punkband een opzwepend concert. Tijdens het optreden wordt de band gearresteerd wegens ‘anti-staatsopzweping en propaganda’. Met hulp van zijn vriendin Anna lukt het Frank gevangenisstraf te vermijden en komt hij op de open afdeling van de psychiatrische kliniek waar Anna werkt. Daar zitten veel kunstenaars, schrijvers, pacifisten en intellectuelen te ‘herstellen van de stress’.

Ondanks de relatieve vrijheid op de open afdeling heeft Frank moeite zijn geestelijke gezondheid te bewaren. Samen met de gelijkgestemde Hanna zoekt hij manieren om zich te uiten in een omgeving waar alle individualiteit wordt onderdrukt. In vaak surrealistische, droomachtige scènes ontmoet Frank vele interessante personages. Zoals de oude Dr. Eros, die hem waarschuwt ‘het meest progressieve regime ter wereld’ niet te dwarsbomen. Is er voor Frank en Hanna een manier om het systeem te verslaan?