Es gilt das gesprochene Wort (Deutsches kino)

donderdag 28 oktober 2021

Wanneer de Duitse piloot Marion tijdens haar vakantie de Koerdische gigolo Baran ontmoet, leidt dat in eerste instantie tot nauwelijks meer dan een flirt. Maar Baran wil zijn armzalige bestaan ontvluchten en haalt Marion over om hem mee te nemen, naar Duitsland.



Koop nu een kaartje

Tegengestelder kunnen hun levens amper zijn als ze elkaar op het strand van Marmaris voor het eerst ontmoeten: Marion, de zelfbewuste, onafhankelijke piloot uit Duitsland, en Baran, de charmante, ambitieuze versierder die droomt van een beter leven in het Westen. Vastbesloten vraagt hij Marion om hem mee te nemen naar Duitsland. En geheel tegen haar anders zo afgewogen en gereserveerde aard in besluit Marion tot een waagstuk: ze sluit een deal met hem, gaat een schijnhuwelijk met hem aan en bezorgt hem zijn eerste baan op het vliegveld. Voor haar omgeving komen de nieuwe feiten als een volslagen verrassing, vooral voor muzikant Raphael, met wie ze een knipperlichtrelatie onderhoudt. Ondertussen doet Baran er alles aan om de hem geboden kans op een nieuwe start te benutten.
Met Es gilt das gesprochene Wort verfilmde regisseur Ilker Çatak een verhaal dat hij al sinds zijn jeugd met zich meedroeg. Als zoon van Turks-Duitse immigranten bracht hij tot zijn achttiende zijn zomervakanties door in Marmaris, waar hij getuige was van de fascinerende maar ook ergerlijke cultureclash tussen de op een betere toekomst gerichte jonge Anatolische mannen en vrouwelijke toeristen op zoek naar een andere werkelijkheid, aandacht en liefde. Met zijn behoedzaam vertelde verhaal vol verrassende wendingen blijft Çatak ver weg van het kille cynisme van Ulrich Seidls Paradies: Liebe (2012). Zijn hoofdpersonen willen allebei hun leven veranderen en zijn bereid daar risico’s voor te nemen. In Anne Ratte-Polle en Ogulcan Arman Uslu vond hij geloofwaardige, zeer sympathieke vertolkers die het emotionele gewicht van de film blijven dragen tot aan het onverwachte, maar tot tevredenheid stemmende einde.

In samenwerking met

Duitsland Instituut Amsterdam          Goethe Instituut