Été 85

vanaf donderdag 3 september 2020

De nieuwe film van François Ozon is een zomerse en nostalgische liefdestragedie over twee jongens die tijdens een zomervakantie in Normandië in 1985 naar elkaar toe groeien

Deze film draaien wij in aanloop naar Coming Out Dag op 11 oktober.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Drugs- en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Meteen aan het begin van de film wordt duidelijk dat het om meer draait dan een zomerromance, een bijzondere vriendschap tussen de 16-jarige Alexis en David. Dit is de zomer waarin een smoorverliefde puber in alle opzichten zijn jeugdige onschuld verliest.

Hoofdrolspeler Félix Lefebvre draagt de film als Alexis, een hunkerende, rouwende en door liefdesverdriet verscheurde tiener.

De jongerenroman Je moet dansen op mijn graf (Dance On My Grave) van Aidan Chambers diende als uitgangspunt voor de negentiende speelfilm van veelfilmer François Ozon. Hij verplaatst het verhaal naar een Frans kuststadje in de zomer van 1985, de tijd van zijn eigen jeugd. Het tijdsgevoel is minutieus uitgewerkt in de setting, kleding en de gevarieerde eightiessoundtrack waarin Bananarama, The Cure, RAF en Rod Stewart elkaar afwisselen. Ook de stokpaardjes van Ozon – seksueel verlangen, obsessie, genderfluïditeit – ontbreken uiteraard niet.