Movies that Matter: Eternal Spring

Donderdag 13 oktober 2022

Spannend en emotioneel verhaal van een groep Falun Gong-leden die korte tijd de Chinese staatstelevisie wisten over te nemen. Een verhaal van ongekende moed en leven onder totalitaire heerschappij. Animatie en documentaire op ingenieuze manier gecombineerd. Canadese inzending voor de Oscars.

KaYan Wong, van het Falun Dafa Informatiecentrum, verzorgt de Q&A na afloop van de film. Het Falun Dafa Informatiecentrum verzamelt en publiceert sinds 2000 gevallen van mensenrechtenschendingen begaan door de Chinese Communistische Partij tegen Falun Gong beoefenaars in China en daarbuiten. 

 Koop nu een kaartje

Canadese inzending voor de Oscars.

‘De geschiedenis heeft de Chinezen een les geleerd,’ horen we aan het begin van Eternal Spring (長春). ‘Wie durft op te staan tegen de Partij, zal lijden.’ Toch is opstaan tegen de Chinese Communistische Partij precies wat een groep leden van de verboden spirituele beweging Falun Gong deed. Op 5 maart 2002 braken ze in tijdens een uitzending van de Chinese staatstelevisie en lieten een video zien over de beweging.

Hun verhaal is tot een animatie gemaakt door cartoonist Daxiong, zelf ook Falun Gong-beoefenaar. Zijn adembenemende en ijzingwekkende geanimeerde scènes worden afgewisseld met interviews met vele hoofdpersonen; dat wil zeggen, degenen die het overleefden en China wisten te ontvluchten. Naast de spannende verhalen over mensen als ‘Mr. White’, de onbevreesde en gepassioneerde ‘Big Truck’ en meesterbrein Liang, een grootmeester in geheime guerrilla-informatiecampagnes, overpeinst Daxiong zijn eigen keuzes en dilemma’s, en gaat de confrontatie aan met zijn pijn.