FESTIBÉRICO: Nayola (met gast)

zondag 11 juni 2023

Een visueel rijke animatiefilm over drie generaties vrouwen en de gevolgen van een burgeroorlog. Michiel Snijders van Nederlandse producent il Luster is te gast.

Voorafgegaan door: O homem do lixo

Geweld Angst


Koop nu een kaartje

Op het hoogtepunt van de lange burgeroorlog laat Nayola haar pasgeboren dochter achter bij haar moeder en gaat op zoek naar haar vermiste man. Decennia later kent het land eindelijk vrede, maar is Nayola niet teruggekeerd. Nayola’s dochter Yara woont bij haar grootmoeder Lelena en voert haar eigen strijd voor vrijheid en tegen het regime.

Nayola is de eerste lange animatiefilm van José Miguel Ribeiro wiens korte animatiefilms in veel Festibérico-edities te zien zijn geweest. De film is geïnspireerd op het toneelstuk “A Caixa Preta” van José Eduardo Agualusa en Mia Couto. Nayola werd genomineerd voor beste film op het Internationale Filmfestival van Annecy.

Nayola is mede geproduceerd door het Nederlandse bedrijf il Luster.

Michiel Snijders van dit bedrijf is als gast aanwezig en gaat na afloop van de film in gesprek met filmkenner Thomas van der Berg over de productie van de film.

Voorafgegaan door: O homem do lixo

Laura Gonçalves, 2022, PT, 12 min.

Portugees en Frans gesproken, Engels ondertiteld

Op een warme augustusmiddag verzamelt een familie zich rond de tafel. Herinneringen vermengen zich om het verhaal van oom Botão te vertellen. Van de dictatuur via de emigratie naar Frankrijk, waar hij dertig jaar als vuilnisman werkte, tot zijn terugkeer naar Belmonte met zijn busje vol “vuilnis” dat een echte schat bleek.