Filmreeks Fris Kijken deel 2: Ze Noemen Me Baboe

Avond 2: Maandag 16 januari 20.00 uur: GEZIEN WORDEN

Films ‘spreken’ een universele taal en zijn tegelijk cultureel bepaald. Altijd en overal sinds de ontdekking van het bewegende beeld filmden mensen zichzelf en de ander. Wat beteken(d)en die beelden? Hoe neutraal zijn ze, hoe kunnen we daarnaar kijken? Er is inmiddels een gigantische wereld aan beelden verzameld waarin we onszelf proberen te herkennen, terug proberen te zien, ons mee hopen te identificeren. Hoe belangrijk is dat? En is dat voor iedereen hetzelfde? Met andere woorden, wanneer sluit een film je uit, geeft een onjuist beeld of is juist inclusief? En kan dat laatste wel?

De film wordt ingeleid door moderator en journalist Gerlinda Heywegen.

Deze documentaire vertelt het levensverhaal van de Javaanse Alima. Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt Alima in de jaren veertig werk als baboe (kindermeisje) voor een Nederlandse familie. Ze reist met hen mee naar Nederland, waar ze wordt beïnvloed door Indonesische studenten die dromen over een onafhankelijk Indonesië.



Koop nu een kaartje

Bij terugkomst komt haar Nederlandse familie tijdens de Japanse bezetting in een kamp terecht. Daardoor verliest Alima haar familie, werk en huis. Ze wordt verliefd op onafhankelijkheidsstrijder Riboet en raakt zwanger. Als Riboet na de capitulatie omkomt bij een politionele actie, wil haar familie dat ze ‘eerzaam’ trouwt met haar zwager, maar Alima kiest ervoor om als alleenstaande moeder met haar dochter haar eigen weg te gaan in het onafhankelijke Indonesië.