Fire will come

vanaf vrijdag 4 september 2020

Meditatieve, bedachtzame film over de zwijgzame Amador die vrijkomt uit de gevangenis, waar hij jaren heeft gezeten voor brandstichting. In zijn Galicische dorp zijn ze niet blij met zijn terugkeer. En dan breekt er weer brand uit...

 

 Koop nu een kaartje

Amador, een zwijgzame man, keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats in de bergen van Galicië. Hij heeft een gevangenisstraf voor ernstige brandstichting uitgezeten. Alleen zijn moeder is blij hem te zien, al was het maar omdat ze zijn hulp bij het hoeden van haar vee goed kan gebruiken. De rest van het dorp kijkt enigszins argwanend toe hoe deze vermeende pyromaan opnieuw in hun gemeenschap probeert te integreren. De titel suggereert wat met zekerheid zal gebeuren: een brand breekt uit en Amador krijgt de schuld. Maar is hij wel de dader? 

Regisseur Oliver Laxe, zelf afkomstig uit Galicië, is niet geïnteresseerd in de whodunit. Met dit meditatieve, bedachtzame verhaal toont hij eerder wat op het spel staat voor dit kwetsbare ecosysteem, waar mens en natuur nog amper aangetast zijn door moderniteit. Zijn het de vlammen die dit keiharde, armoedige boerenbestaan zullen verzwelgen, of juist de bulldozers van projectontwikkelaars, die een veel groter gevaar lijken te vormen?