Flee

vanaf donderdag 3 maart 2022

In deze geanimeerde documentaire vertelt de uit Afghanistan gevluchte Amin zijn schrijnende levensverhaal. De veelgeprezen film heeft verschillende Oscarnominaties.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Discriminatie Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De geanimeerde documentaire Flee vertelt het waargebeurde verhaal van Amin, die als alleenstaande minderjarige van Afghanistan naar Denemarken vluchtte. Hij is nu 36 jaar, een succesvol academicus en wil gaan trouwen met zijn vriend Kasper. Maar hij weet dat hij nog het een en ander uit zijn traumatische verleden moet loslaten voordat hij die stap kan maken, en daar is hij nu eindelijk klaar voor. Hij doet voor het eerst zijn buitengewone verhaal bij goede vriend en documentairemaker Johas Poher Rasmussen. De filmmaker koos ervoor het schrijnende verhaal grotendeels te animeren. Rasmussen gebruikt de kracht van animatie om de kijker mee te nemen van het door oorlog verscheurde Kaboel, op een barre tocht naar Europa en uiteindelijk een nieuw bestaan in Denemarken. De chaos in Kaboel is in ruw getekende zwart-wit-animatie. In andere scenes keert de kleur terug en oogt de animatie traditioneler. De stijl beweegt als het ware mee met het verhaal van Amin.

Amin is niet de echte naam van de man met wie filmmaker Jonas Poher Rasmussen al jaren bevriend is, net zoals zijn tekenfilmgezicht niet samenvalt met de echte ‘Amin’. Die maskerade is nodig: als voormalige vluchteling én homoseksueel voelt ‘Amin’ zich nog steeds kwetsbaar. Het fascinerendste aspect van de film is misschien wel de moeite die het hem kost om de waarheid te scheiden van de leugens die hem destijds op zijn vlucht het leven redden.