Depot - Reflecting Boijmans (English subtitles) (laatste week)

vanaf zondag 12 maart 2023

Terwijl Museum Boijmans Van Beuningen in 2019 moest sluiten vanwege een grootschalige renovatie, ontstond er verderop in Rotterdam een heel nieuw gebouw dat de deuren juist voor het publiek zou openen: het Depot – een gezamenlijke droom van architect Winy Maas en Boijmans-directeur Sjarel Ex.

 Koop nu een kaartje

Depot – Reflecting Boijmans neemt ons niet alleen mee in de totstandkoming van ‘s werelds eerste volledig publiekelijk toegankelijke depot, maar trekt aan de hand van archiefmateriaal uit Bouw Museum Boijmans ook fraaie parallellen met de constructie van het huidige museumgebouw in de jaren ’30.

Maas en Ex leiden de kijker met aanstekelijk plezier rond door zowel het uitgeklede museum als het gloednieuwe depot en delen hun enthousiaste blik op heden en verleden. De film, een monument voor de toekomst, ontsluit tussen de bedrijven door de geheimen van het museum en laat details zien die doorgaans aan het oog onttrokken worden. Beide gebouwen geven zich bloot, een kluis met kunstschatten wordt geopend. Het resultaat is een liefdevolle symfonie voor kunst en architectuur.

Depot – Reflecting Boijmans is de nieuwste film van filmmaker Sonia Herman Dolz, bekend van bekroonde documentaires als Romance de Valentia (1994) over de kunst van het stierenvechten en Lágrimas negras (1998), over een Cubaanse band op leeftijd. Ze maakte ook de documentaire Conducting Boijmans (2015).

Tekst afkomstig van Christiaan Boesenach (IFFR).