Focus op Film: Jeanne Dielman + inleiding

Dinsdag 7 maart 2023 (eenmalig)

Chantal Akerman brak op 25-jarige leeftijd internationaal door met dit krachtige, ingetogen drama. In haar indringende meesterwerk – met als volledige titel Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles – is Delphine Seyrig magnetisch als Brusselse huisvrouw die nauwgezet wordt geobserveerd in haar dagelijkse bezigheden. De film werd onlangs verkozen tot beste film in de poll die het filmtijdschrift Sight & Sound elke tien jaar organiseert onder filmmakers, – critici en -programmeurs.

De film wordt ingeleid door moderator en filmkenner Gerlinda Heywegen.

“Jeanne Dielman heeft nog niets van zijn overrompelende kracht verloren. (…) Alleen al om Jeanne Dielman verdient Chantal Akerman haar plaats in het pantheon van grote cineasten.” Trouw

“Akerman is een van de belangrijke filmvernieuwers van de vorige eeuw.” Sight and SoundKoop nu een kaartje

Drie dagen lang volgen we Jeanne Dielman, een parttime prostituee wier leven bepaald wordt door routine, tot zich barsten beginnen te vertonen. Akerman bouwt haar film zorgvuldig op rond repeterende handelingen en werkt langzaam naar een uitbarsting toe.

De Belgische cineaste richt onze aandacht op de kleinste gebaren, die doorgaans in films verloren gaan: een mes dat bijna uitglijdt tijdens het aardappelschillen, een licht dat onnodig wordt uitgeschakeld, het zetten van koffie in een thermoskan. Bestek afdrogen. Schoenen poetsen. Gehakt met ei mengen.

Akerman noemde Jeanne Dielman een “liefdesfilm voor mijn moeder”, als erkenning voor het type vrouw dat gevangen zit in het soort kleinburgerlijk leventje waaraan zijzelf wist te ontsnappen. De film werd door het Amerikaanse blad The Village Voice tot een van de grootste films van de 20ste eeuw verkozen.

Vertoning van de 4K-restauratie. Jeanne Dielman was de verrassende nummer 1 in de nieuwste Sight & Sound-poll van beste films aller tijden.