Forest - I See You Everywhere

donderdag 4 augustus 2022 en maandag 8 augustus 2022

In zeven hypnotiserende miniaturen volgen we mensen die ieder op een andere manier een crisis doormaken. Duistere, in alledaagse horror gedoopte verhalen die de kijker verbouwereerd achterlaten. Bijzondere ‘minimal cinema’ van het Hongaarse multitalent Benedek Fliegauf.

Onderdeel van de reeks Previously Unreleased

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De Hongaarse filmmaker Benedek Fliegauf beleefde in 2003 zijn speelfilmdebuut met Forest, een film die in korte scènes een caleidoscoop van menselijk lijden, zorgen en verlangens bood. De film trok internationaal de aandacht. Achttien jaar en diverse speelfilms later presenteerde hij in Berlijn opnieuw een episodefilm, die refereert aan die eerste: Forest: I See You Everywhere.

In zeven hypnotiserende miniaturen volgen we mensen die ieder op een andere manier een crisis doormaken. Het zijn allemaal confrontaties in de huiselijke sfeer, met partners, ouders of een huurmoordenaar. In intensieve dialogen komen lang weggestopte gevoelens naar buiten en worden verwijten voor het eerst uitgesproken. De grote emoties komen voorbij: liefde, jaloezie, schuld, verdriet, woede. Alle episoden spelen ’s avonds en binnenshuis – slechts eenmaal zien we kort wat daglicht. Het zijn allemaal verhalen in de grote stad, meestal in de betere milieus. Bij bijna allemaal gaat het om zielennood in de privésfeer; de buitenwereld is en blijft ver weg. En steeds is het conflict veroorzaakt door de ander.

Ondanks de sombere thematiek en setting blijft de film verrassend levendig en menselijk, wat ook te danken is aan het over de hele linie fantastische acteerwerk dat Fliegauf uit zijn mix van professionele en niet-professionele acteurs wist te halen. De Zilveren Beer die actrice Lilla Kizlinger in Berlijn voor haar bijrol won was misschien eigenlijk wel bedoeld voor de hele cast.