Four Journeys (IDFA Extended)

zaterdag 20 november 2021

Een in Amsterdam wonende Chinese filmmaker werd in de tijd van de eenkindpolitiek als illegaal tweede kind geboren. Dat had destructieve gevolgen voor zijn ouders. Als hij hen opzoekt, stuit hij op meer dramatische familiegebeurtenissen.

 

 

 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Intens persoonlijke film over de destructieve invloed van de in 1979 ingevoerde eenkindpolitiek op een Chinese familie. Filmmaker Louis Hothothot werd in 1986 geboren als illegaal tweede kind. Als straf kregen zijn ouders een boete van drie keer het jaarsalaris (!) van zijn vader, die ook zijn verdere carrière getorpedeerd zag worden.

De verwoestende gevolgen van zijn geboorte voor zijn familie leidden bij Louis tot een bijtend schuldgevoel. Als twintiger vertrok hij naar Amsterdam. Vijf jaar nadat hij zijn ouders en zus voor het laatst heeft gezien, zoekt hij hen op om de familiegeschiedenis te ontrafelen.

Met de camera als soms intimiderend wapen dwingt Louis zijn ouders om hun traumatische verleden onder ogen te zien, een verleden waarin zich nóg een verzwegen drama heeft voorgedaan. Hij spaart hen niet. Met confronterende vragen en opmerkingen wil hij hen uit dat loodzware verleden trekken. Pijnlijk, maar nodig, want: ‘Als herinneringen bevroren zijn in het verleden, wat kan de pijn dan oplossen?’

Genomineerd voor de IDFA Award for Best First Feature en de IDFA Award for Best Dutch Documentary.