France

vanaf donderdag 19 mei 2022

Venijnige satire van Bruno Dumont (L’humanité, La vie de Jésus) over de waarheidsgetrouwheid van de media. Met in de hoofdrol Léa Seydoux als een sterverslaggever die alles doet voor hogere kijkcijfers.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

France de Meurs is een narcistische tv-journaliste die met haar werk – waarbij ze vooral zelf in het middelpunt van de belangstelling staat – een sterrenstatus heeft bereikt. Ze schuwt de sensatie niet als dit voor hogere kijkcijfers zorgt. Zonder scrupules zet ze het nieuws in scène. Intussen heeft ze een slecht huwelijk en een afstandelijke band met haar zoon. Haar hectische bestaan komt tot stilstand wanneer ze betrokken raakt bij een ongeluk. Door deze onverwachte gebeurtenis begint ze haar hele bestaan in twijfel te trekken. Ze begint te voelen dat er een echte wereld is met echte mensen en echte pijn. Ze probeert rust te vinden in de anonimiteit, maar haar beroemdheid blijft haar achtervolgen.

De hoofdpersoon in deze film heet niet voor niets France. Want regisseur Dumont, maker van tegendraadse films als Hors Satan en Jeanne, schetst ook een beeld van de Franse media, die hijgerig van het ene spektakel naar het volgende hollen. Maar ook van het land als geheel, geobsedeerd door zichzelf terwijl het niet meer de wereldmacht is van vroeger.