Frida, Viva La Vida

zondag 13 en woensdag 16 februari 2022

Fascinerend portret van leven en werk van de Mexicaanse Frida Kahlo, een geniaal kunstenares en een bijzondere vrouw.

Met koffie & iets lekkers vanaf 11 uur op zondagochtend.

Angst


Koop nu een kaartje

Frida Kahlo (1907-1954), de Mexicaanse kunstenares, wist als geen ander haar eigen, overwegend schrijnende levensverhaal te vangen in kleurrijke zelfportretten. Haar werk is intens en weerspiegelt de aanhoudende fysieke pijn die ze had, het verdriet over haar kinderloosheid, haar politieke betrokkenheid en haar liefdesverdriet. Na haar dood werd Kahlo een icoon dat honderdduizenden bezoekers naar exposities over de hele wereld trok. Ze werd een fenomeen en inspiratiebron voor boeken, muziek, films en mode. Maar wie was ze in het echte leven? En hoe kunnen haar schilderijen zoveel energie en levenslust uitstralen, zelfs als ze pijn en lijden afbeelden?

In deze documentaire van Giovanni Troilo neemt de Italiaanse actrice Asia Argento de kijker mee in het levensverhaal van Frida Kahlo. Exclusieve interviews, met onder anderen haar achternicht, de fotografe Cristina Kahlo, historische documenten en reconstructies, maar bovenal de schilderijen van Kahlo, vertellen het verhaal. We krijgen haar bekendste zelfportretten te zien, zoals The Two Fridas (1939), The Broken Column (1944) en The Wounded Deer (1946).

De wortels van de kunst die ze maakte, liggen in de traditionele negentiende-eeuwse schilderkunst, de Mexicaanse retablos. Maar ze werd ook beïnvloed en geïnspireerd door de kunstenaars van haar tijd – zoals Diego Rivera, met wie ze bijna haar hele leven een relatie had, en de Russische revolutionair Trotski, die een van haar minnaars was. Brieven en dagboeken laten twee verschillende vrouwen zien: een icoon van het hedendaagse feminisme en een vrije, onafhankelijke artiest. Vrij, ondanks de beperkingen van haar door polio en een verkeersongeluk toegetakelde lichaam. Kahlo werd ondanks alles een rolmodel. Ze inspireerde kunstenaars, muzikanten en ontwerpers met haar schilderijen, geschriften en authentieke (kleding)stijl. Ze leefde haar leven vol pijn intens en vastberaden. Dit maakte haar tot een nog grotere kunstenaar dan ze al was. Frida – Viva la vida is een fascinerend en inzichtgevend portret van een geniaal kunstenares en een bijzondere vrouw.