Fritz Lang (Deutsches Kino)

Donderdag 16 januari 2020

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Gordian Mauggs Fritz Lang is een reconstructie van het ontstaan van Langs filmklassieker M – Eine Stadt sucht einen Mörder (1931). Sommige scènes zijn historisch correct, andere volledig fictief

 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar


Koop nu een kaartje

Na het succes van zijn Dr. Mabuse (1922) en vooral Metropolis (1927) is de beroemde regisseur Fritz Lang op zoek naar een onderwerp voor zijn volgende film, die ook zijn eerste geluidsfilm zal worden. Voor inspiratie reist hij naar Düsseldorf, waar een seriemoordenaar al enige tijd de stad terroriseert. Lang wil zijn vriendschap met politierechercheur Gennat benutten om bewijsmateriaal te bestuderen en in contact te komen met getuigen. Hij raakt meer en meer verstrikt in de zaak, maar wordt ook geconfronteerd met zijn eigen ondeugden.

Gordian Mauggs Fritz Lang is een reconstructie van het ontstaan van Langs filmklassieker M – Eine Stadt sucht einen Mörder (1931). Sommige scènes zijn historisch correct, andere volledig fictief. Met opzet draaide Maugg op het nostalgische 4:3-formaat en in zwart-wit (met af en toe een verontrustend rood accent), zodat hij stukjes bioscoopjournaal en filmfragmenten (vooral uit M) naadloos tussen zijn eigen beelden kon monteren; een werkwijze die hij eerder gebruikte in onder meer Zeppelin! (in 2009 in Lumen vertoond). De aristocraat Fritz Lang was geen sympathieke man en dat komt goed naar voren in de film: Heino Ferch (met monocle) speelt hem perfect, met de juiste mix van gedrevenheid, snobisme en arrogantie.