Generation Beziehungsunfähig (eenmalig)

Donderdag 22 september 2022

Genietbare verfilming van Duitse bestseller van Michael Nast waarin op zowel amusante als scherp observerende wijze de bindingsproblemen, seksuele frustraties en angsten van de millennialgeneratie worden geanalyseerd. Met in de hoofdrollen Frederick Lau en Luise Heyer. Koop nu een kaartje

Tim heeft, net als de meeste singles van zijn generatie, een ’probleem’: hij is zogenaamd ongeschikt voor een relatie. Die status gebruikt hij om zijn levensstijl te rechtvaardigen. Na een afspraakje laat hij niets meer van zich horen en swipet hij liever naar de volgende vrouw. Maar als hij op die manier de aantrekkelijke en mysterieuze Ghost ontmoet, die zich net zo blijkt te gedragen als hij, bevindt hij zich ineens aan de andere kant van het spel. 

Einmal bitte alles heette het speelfilmdebuut van filmmaakster Helena Hufnagel uit 2017. Een treffende en ironische titel voor het levensgevoel van de generatie midtwintigers (de millennials) voor wie alles mogelijk is, maar keuzes maken een probleem vormt. Het maakte haar de ideale kandidaat voor de verfilming van Michael Nasts (op zijn eerdere internetblogs gebaseerde) bestseller Generation Beziehungsunfähig uit 2016, waarin hij op zowel amusante als scherp observerende wijze het dating- en relatiegedoe van deze hele generatie analyseert. 

Met een flink budget en hoofdrolspelers Frederick Lau, de coole jongen in Victoria (2015) en zo’n beetje Duitslands meest populaire acteur van het moment, en Luise Heyer, die opviel met haar rollen in onder meer Der Junge muss an die frische Luft (2018), Das schönste Paar (2018) en Leif in Concert Vol. 2 (2019), alle in onze reeks vertoond, had Generation Beziehungsunfähig zomaar een voorspelbare glossy mainstreamproductie kunnen worden. Dat is het misschien ook wel. Maar Hufnagels precieze blik, de intieme vertelwijze, de natuurlijke dialogen en de kleine, realistische accenten die ze plaatst zorgen ervoor dat er genoeg te genieten overblijft.