Ghost Fleet (Movies that Matter)

MTM_Ontour_liggend

donderdag 9 januari 2020

Opzienbarende, prachtig gemaakte documentaire over moderne slavernij in Thailand. Duizenden mannen worden er gedwongen dag en nacht te werken op vissersboten; ze zijn onbetaald en zijn soms jarenlang van huis. Activist Patima Tungpuchayakul zet zich in om ex-slaven te helpen en de duistere kanten van deze miljoenenindustrie wereldkundig te maken.

Gastspreker: Charlotte Vollaard.Koop nu een kaartje

Wat is een mensenleven waard? En wat zijn mensenrechten eigenlijk waard? In de Thaise visserij worden op grote schaal jonge mannen uitgebuit. Ze worden gelokt met valse beloftes of simpelweg gekidnapt en daarna gedwongen om als slaaf op de vissersboten te werken. Soms zien ze jarenlang geen land. De kapiteins van de schepen vernietigen mensenlevens gewetenloos, en beschadigen daarnaast het ecosysteem blijvend, en vrijwel ongestraft.

Dit vreselijke onrecht van de moderne slavernij brengt Ghost Fleet aan de orde. We maken kennis met Patima Tungpuchayakul, die het Labour Right Promotion Network (LRPN) in het leven heeft geroepen en leidt. Barmhartig en ongekend dapper spoort ze de mannen op en brengt ze thuis als dat kan. De prachtige natuurbeelden staan in schril contrast met de gruwelijke getuigenissen in deze documentaire. De hereniging van ex-slaaf Pong met zijn vader is hartverscheurend en doet de kijker inzien dat er naast de slaven zelf nog vele anderen, hele families zelfs, slachtoffer zijn van dit onrecht. Het werk van LRPN zorgt voor aandacht van overheden, al kan niemand beloven dat er echt een eind zal worden gemaakt aan de misstanden. Er is tenslotte veel geld mee gemoeid. Patima heeft in ieder geval van zo’n 4500 ex-slaven belangrijke getuigenissen aangehoord en vastgelegd. Hiermee kan ze rechtszaken starten om schadevergoeding en gerechtigheid af te dwingen. Haar organisatie is in 2017 voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. In onze cultuur is de slavernij vele jaren geleden afgeschaft, maar elders ondergaan nog duizenden mensen dat lot. Ghost Fleet is een belangrijke film die je de ogen opent.

Ghost Fleet werd vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 maart, Den Haag) en viel hier twee keer in de prijzen: de film won de BNNVARA-publieksprijs en de Activist Documentary Award voor de beste documentaire uit de Activist competitie.

Gastspreker: Charlotte Vollaard (beleidsadviseur op het thema bedrijfsleven en mensenrechten, Oxfam Novib).