Gunda

vanaf 17 juni 2021

Een hartveroverende en onvergetelijke documentaire over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen twaalf biggen grootbrengt.

 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Een hartveroverende en onvergetelijke documentaire over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen twaalf biggen grootbrengt. In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenpotige kip liefdevol en glorieus in beeld gebracht; extreem vertederend en hartverscheurend tegelijkertijd.

Als vierjarige had Victor Kosakovskiy een tijdlang een biggetje als beste vriend. Het werd de bron voor zijn eerste filmidee: een film over boerderijdieren, met een varken in de hoofdrol. Terwijl hij uitgroeide tot een van de beroemdste documentaireregisseurs ter wereld, kreeg hij deze film maar niet van de grond. Tot na een kwarteeuw de tijd eindelijk rijp bleek.

In zijn zoektocht naar de ‘Meryl Streep’ onder de varkens vond hij Gunda. Hij zag het meteen: ‘Ze is zo krachtig in haar gezicht.’ We volgen haar terwijl ze biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren, en de achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Het is wonderbaarlijk meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden.

Het magnifieke camerawerk draagt daar enorm aan bij. Het zwart-wit geeft het gras, de bloemen, de kippen en de varkens een diepte en intensiteit die je nog meer laten opgaan in alle belevenissen en ontdekkingen. Een unieke film, die sinds de première op het Filmfestival van Berlijn een ware zegetocht maakt en Joaquin Phoenix (Her, Joker) en Paul Thomas Anderson (Magnolia) als grootste fans heeft