Hermitage - The Power of Art

zondag 13 maart en woensdag 16 maart 2022

Schitterend gefilmde Italiaanse documentaire over de Hermitage, het befaamde museum in Sint-Petersburg waarvan een deel is gehuisvest in het Winterpaleis van de Russische tsaren. Het gebouw en de stad zijn evenzeer onderwerp van deze film, die wordt gepresenteerd door de Italiaanse acteur Toni Servillo.

Maandelijkse serie kunstdocumentaires op zondag. We beginnen met een kopje koffie en iets lekkers. Vanaf 11 uur bent u welkom in de foyer, om 11.30 uur start de film.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Met de ijskoude wind die momenteel uit Rusland waait zou je bijna vergeten dat er een tijd is geweest dat de leiders van dat land West-Europa als lichtend voorbeeld zagen om hun eigen land te moderniseren, en dat ze kosten noch moeite spaarden om hun bevolking (althans, het gegoede deel ervan) te laten zien wat voor moois daar allemaal werd gemaakt. Met zijn rijke geschiedenis en enorme kunstschatten trekt de Hermitage, gevestigd in het Winterpaleis van de tsaren in Sint-Petersburg, jaarlijks een miljoenenpubliek, en ook al zal dat de komende jaren wellicht even wat minder worden, het blijft een imposante plek, die al 250 jaar het hart vormt van de tweede stad van Rusland en fungeert als een denkbeeldige brug tussen Rusland en Europa.

Hermitage. The Power of Art vertelt over de stichter van Sint-Petersburg, Peter de Grote, en zijn liefde voor de Hollandse meesters, over de eerste kunstcollectie die door Catharina de Grote in 1764 werd bemachtigd (en de vele collecties die volgden), over de overwinning van Alexander I op Napoleon, over de revolutie van 1917 tot aan het Sint-Petersburg van nu. Deze uitgebreide geschiedenisles biedt de bredere context die je als toeschouwer wel kunt gebruiken om al het fraais dat haarscherp in beeld komt een beetje te kunnen duiden. Ook helpt het dat de Italiaanse acteur Toni Servillo (die ons in La grande bellezza (2013) al rondleidde door het Rome van de high society) is ingehuurd om als verteller op te treden.

Bij al die schoonheid en kleurenpracht van de stad, overdag en bij nacht, de beroemde plaatsen vol herinneringen aan literaire grootheden als Dostojevski, Gogol en Nabokov en de muziek van Glinka, Prokofjev en Tsjaikovski, komt de kunstcollectie zelf er in deze film misschien wat bekaaid van af. Maar daarvoor kun je altijd Aleksandr Sokoerovs magistrale Russian Ark (2002) nog eens bekijken