Het land van mijn ouders

Dag van de bevrijding van Indonesië van de Japanners

Persoonlijke documentaire van de Indisch-Nederlandse Marion Bloem, waarin ze haar familieverleden onderzoekt, vanuit de behoefte het verleden te begrijpen.

Vertoning in het kader van “Nationale Herdenking 15 augustus”.



Koop nu een kaartje

De ouders van Marion Bloem kwamen in 1950 vanuit Indonesië naar Nederland. De in Nederland geboren schrijfster en kunstenares heeft de sterke behoefte om haar familieverleden te begrijpen. Voor het eerst reist ze met haar eigen gezin af naar het ‘thuisland’. Ook ondervraagt ze haar ouders en bezoekt ze reünies van Indische Nederlanders om te onderzoeken met welke plek zij zich eigenlijk verbonden voelen. Bloems persoonlijke zoektocht resulteerde in 1983 niet alleen in deze documentaire, maar ook in haar bekende roman Geen gewoon Indisch meisje.

In een verantwoording die bij het uitkomen van Het land van mijn ouders wordt gepubliceerd, merkt Marion Bloem op: ‘Wanneer het zoeken naar mijn oorsprong helpt bij het verkrijgen van inzicht, die bijdragen aan een toleranter en aangenamer bestaan voor minderheidsgroepen in Nederland, alleen dan is mijn zoeken gerechtvaardigd. Want Indisch zijn is slechts een metafoor voor anders zijn.’

De integratie van Indische Nederlanders in de jaren na de erkenning van de Republiek Indonesië wordt vaak gepresenteerd als een ‘success story’ die slechts een smetje kent: de Molukkers. De alledaagse werkelijkheid is echter ingewikkelder. Voelen Indische mensen in Nederland zich nu Indisch of Nederlands? En hoe ligt dit voor hun in Nederland geboren kinderen?