Het Pärt Gevoel (filmmaker te gast)

zaterdag 21 mei 2022

Documentaire over de 86-jarige Estlandse componist Arvo Pärt, die doorgaans beschouwd wordt als een soort kluizenaar. Deze hommage volgt hem onder meer tijdens zijn intensieve samenwerking met het Cello Octet Amsterdam.

Bij de vertoning op zaterdag 21 mei zal filmmaker Paul Hegeman aanwezig zijn.

Deze voorstelling maakt deel uit van Pärtpetuum, cultureel festival rond de componist Arvo Pärt.  Voor meer informatie zie de website van Pärtpetuum. 

Alle Leeftijden Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Arvo Pärt (1935) is misschien wel de meest gevierde componist van onze tijd. De Estse componist wordt doorgaans beschouwd als een soort kluizenaar. Maar wie de componist aan het werk ziet, ervaart juist het tegenovergestelde. De inmiddels 86-jarige musicus combineert een ongelooflijke gevoeligheid met humor en een tomeloze energie.

Dat is onder meer te zien tijdens zijn intensieve samenwerking met het Cello Octet Amsterdam, een unieke gebeurtenis die centraal staat in de documentaire. We krijgen zo een bijzondere inkijk in het universum van Arvo Pärt.

Een universum dat niet alleen bewoond wordt door klassieke musici als Tõnu Kaljuste, Candida Thompson of Daniel Reuss, maar ook door andere kunstenaars zoals de choreograaf Jiří Kylián, filmmaker Alain Gomis en de jonge Canadese techno-componist Kara-Lis Coverdale. Allen zijn zij op zoek naar het Pärt gevoel.

De Nederlandse filmmaker Paul Hegeman laat ons in zijn hommage vooral naar dit fenomeen uit Estland kijken terwijl hij aan het werk is met het Cello Octet Amsterdam. Het vertellen laat hij aan anderen over.

Na de vertoning op 21 mei zal Hegeman meer vertellen over zijn film.