Holy Spider (laatste week)

Vanaf donderdag 10 november 2022

Een Iraanse journaliste reist naar de heilige stad Mashhad om een reeks moorden door een religieus geïnspireerde seriemoordenaar te onderzoeken. Een onconventionele en donkere thriller gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Iraanse ‘Spider Killer’.

 

★★★★ ‘Rauwe en krachtige film’ VPRO/ Cinema

★★★★ ‘indrukwekkend’ NRC

★★★★ ‘Holy Spider is thriller én sociale aanklacht en spaart de kijker niet’ de Volkskrant

★★★★  ‘Zelden sluit een film beter aan bij de actualiteit dan Holy Spider bij de protesten voor vrouwenrechten in Iran’ TROUW

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

In 2001 werd Saeed Hanaei, een vijftigjarige godvruchtige vader van drie kinderen, gearresteerd, die zestien moorden op prostituees op zijn geweten had. De reden dat hij zo lang zijn gang kon gaan was de luie houding van de autoriteiten, die het eigenlijk wel prima vonden dat de straten gezuiverd werden van het vleesgeworden kwaad. Pas toen Rahimi, een journaliste, de moorden ging onderzoeken, kwam er schot in de zaak. Zij deed dit met gevaar voor eigen leven.

De man was oorlogsveteraan en zwaar teleurgesteld dat hij niet als held of martelaar was geëindigd, zoals beloofd. Het doden van slechte vrouwen beschouwde hij als een heldendaad en zo werd het door velen ook gezien. Dat de betreffende vrouwen probeerden te overleven in een hypocriete, fundamentalistische maatschappij was van weinig belang.

Regisseur Ali Abbasi, bekend van de film Gräns, zoomt met Holy Spider in op de slechte positie van vrouwen in Iran en stelt de moraal van de islam en zijn leiders aan de kaak. Hij maakt van het waargebeurde verhaal van de ‘Spider Killer’ een spannend drama, een donkere thriller. De film draait niet zozeer om het mysterie, dat al snel wordt opgelost, maar meer om het voortdurend dreigende gevaar.

Actrice Zar Amir-Ebrahimi maakt van de onbevreesde en roekeloze journaliste Rahimi een held van onze tijd en werd op het Filmfestival van Cannes onderscheiden als beste actrice.