Honeyland

Vanaf 9 januari 2020

Drie jaar filmen in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië levert een visueel verbluffende poëtische documentaire op over honing, bijen en bedreigde tradities. De film toont het broze evenwicht tussen mens en natuur.  Veelbekroonde festivalfavoriet, waaronder het IDFA.Koop nu een kaartje

Hatidze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Ze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen,” is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een markt op zo’n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert, met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode van het naderende einde van Hatidze’s oude leven.

Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov filmden drie jaar lang in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur. De film is inmiddels een echte festivalfavoriet, bekroond met prijzen en bedolven onder lovende kritieken.