Hoogtijdagen (met regisseur)

donderdag 4 november 2021

Hoogtijdagen, een documentaire over het Russische schiereiland Kola, toont net als eerdere films van Ben van Lieshout de schoonheid van onooglijke plaatsen en vergane glorie.

De regisseur Van Lieshout is op 4 november te gast in Lumen.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

De schoonheid van onbekende, onooglijke plaatsen is een terugkerend thema in het werk van Ben van Lieshout. In Hoogtijdagen portretteert hij het Russische schiereiland Kola, ten zuiden van de Barentszzee, en zijn inwoners. Kenmerkend voor Van Lieshouts werk is zijn oog voor kleine en grote eigenaardigheden waar anderen aan voorbijgaan. Van Lieshout is op 4 november te gast in Lumen.
Hoogtijdagen is opgebouwd uit fantastische beelden, bijvoorbeeld van besneeuwde landschappen waarin een gekleurd dak onze aandacht trekt, lege landingsbanen waar onkruid in de wind wiegt, vervallen gebouwen waaraan nog iets aan de oude glorie herinnert.
De oudere mensen in Kola vertellen over de hoogtijdagen van hun mijnbouw- en havenstadjes, toen alle moderne flats nog bewoond waren, het station een en al bedrijvigheid was en wetenschappers druk waren met onderzoek naar zeldzame ertsen. Wat rest zijn vervuiling, verval en verveling. De jongeren willen weg uit Kola; de meesten zijn al vertrokken.

De perestrojka en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie markeerden het begin van het einde. Wat bleef zijn de opschriften ‘glorieuze arbeidersstad’ en ‘cultuurpaleis dageraad’, heroïsche monumenten, een standbeeld van Joeri Gagarin en een onderzeeboot als museum. En in zee liggen talloze afgezonken schepen met radioactief afval aan boord.