House of Hummingbird

één week vanaf vrijdag 18 september 2020

Koreaanse coming-of-agefilm over een veertienjarig meisje dat haar draai in het leven moet zien te vinden. De aandacht van een lerares helpt haar daarbij. Deze debuutfilm won tientallen filmprijzen en doet soms denken aan het werk van Hirokazu Kore-eda.

Angst


Koop nu een kaartje

1994 was een gedenkwaardig jaar in de Koreaanse geschiedenis en tegen deze achtergrond speelt het verhaal van House of Hummingbird. De veertienjarige Eunhee heeft het niet gemakkelijk: ze moet hard werken voor goede cijfers en heeft thuis te maken met familieleden die elkaar continu in de haren vliegen of het juist te druk hebben om zich met elkaar te bemoeien. Na een ziekenhuisopname gaat ze zelf met de bus naar huis en komen haar ouders haar niet eens ophalen. Eunhee zoekt afleiding bij haar vrienden, maar moet duidelijk nog haar draai in het leven vinden. Een nieuwe lerares brengt licht en lucht in haar leven. Haar aandacht geeft Eunhee net dat duwtje om haar blik op het leven te keren. 

Deze eerste speelfilm van Bora Kim, verantwoordelijk voor scenario en regie, maakt indruk door de warmte en het mededogen waarmee ze de emotionele ontwikkeling van Eunhee invoelbaar maakt. Het is zo’n film die net als sommige films van Hirokazu Kore-eda (Shoplifters) onder je huid kruipt. Ook hier worden dagelijkse dingen heel veelzeggend. Het talent van de filmmaker bleef niet onopgemerkt; met haar film won ze tientallen filmprijzen en nominaties. Ook hoofdrolspeelster Ji-hu Park werd onderscheiden. Terecht, want ze weet zo’n negen kwartier moeiteloos de aandacht vast te houden.