lezing en film: I, Daniel Blake (Dagelijks leven verbeeld, 38CC)

Maandag 3 februari 2020

Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand en maken van het sociaal drama I, Daniel Blake een oprechte, emotionele en uiterst innemende film. De 59-jarige Daniel Blake moet voor het eerst van zijn leven een beroep doen op de staat voor een uitkering wanneer hij een hartaanval krijgt. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem.

Vertoning in samenwerking met expositieruimte 38CC bij de manifestatie Gewoon – Bijzonder.

Op 3 februari komt historicus en journalist Jos Palm vertellen over zijn boek ‘De gewone man, een kleine mensheidgeschiedenis’. In de geschiedenisboeken kom je de gewone man meestal niet tegen, maar toch was hij er altijd al. Palm zocht hem op en beschrijft zijn leven door de hele geschiedenis. Bij de lezing vertonen we I, Daniel Blake van Ken Loach, winnaar van de Gouden Palm in Cannes 2016. Net als in Sorry we missed you – die we recent draaiden -, richt Loach in I, Daniel Blake de aandacht op mensen die door het systeem vermorzeld dreigen te worden.

Alle Leeftijden Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Sociaal drama waarin de goedige Daniel Blake (Dave Johns) met veel rechtvaardigheidsgevoel de strijd aan gaat met de bureaucratie. Daniel, een weduwnaar die als timmerman in de bouw werkte, is na een hartaanval niet langer in staat z’n beroep uit te oefenen en moet noodgedwongen aankloppen bij de instanties om in aanmerking te komen voor een uitkering. Hij is al redelijk op leeftijd en is niet bekend met computers of bestaande procedures. Zijn eerste ervaring bij het bezoek aan het kantoor van de uitkeringsinstantie is er eentje van schok: al het personeel volgt strikt de regels en er lijkt geen enkele ruimte te zijn voor inlevingsvermogen in de situatie van de persoon die ze voor zich hebben. Op deze plek ontmoet Daniel de alleenstaande moeder Katie (Hayley Squires) en hij besluit haar te helpen.

Ken Loach maakt al vijftig jaar films over hoe de onderklasse moet vechten om overeind te blijven. I, Daniel Blake past goed in dit oeuvre en leverde Loach voor de tweede maal de Gouden Palm op. Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand en maken van I, Daniel Blake een oprechte, emotionele en uiterst innemende film. Loach maakt van de mensen die het systeem tot nummers heeft weggecijferd, weer mensen.

Vertoning in samenwerking met expositieruimte 38CC bij de manifestatie Gewoon – Bijzonder.

Op 3 februari komt historicus en journalist Jos Palm vertellen over zijn boek ‘De gewone man, een kleine mensheidgeschiedenis’. In de geschiedenisboeken kom je de gewone man meestal niet tegen, maar toch was hij er altijd al. Palm zocht hem op en beschrijft zijn leven door de hele geschiedenis. Bij de lezing vertonen we I Daniel Blake van Ken Loach, winnaar van de Gouden Palm in Cannes 2016. Net als in Sorry we missed you – die we recent draaiden – , richt Loach in I Daniel Blake de aandacht op mensen die door het systeem vermorzeld dreigen te worden.