Ich Bin Dein Mensch

vanaf 5 donderdag mei 2022

Wetenschapper Alma werkt bij het vooraanstaande Pergamonmuseum in Berlijn. Omdat ze haar eigen onderzoek wil financieren, besluit ze deel te nemen aan een bijzonder experiment. Ze zal samenleven met een robot met een menselijk uiterlijk, die aangepast is aan haar karakter en noden.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Wetenschapper Alma werkt bij het vooraanstaande Pergamonmuseum in Berlijn. Om in aanmerking te komen voor extra onderzoeksbudget, wordt ze overgehaald om deel te nemen aan een bijzonder experiment. Ze moet drie weken lang samenwonen met een levensechte robot, die volledig op haar persoonlijke behoeften en karakter is afgestemd. Zo ontmoet Alma Tom, het mechanische equivalent van de perfecte levenspartner, die tot het uiterste zal gaan om haar gelukkig te maken.

‘Je ogen zijn als bergmeren waarin ik zou kunnen verdrinken.’ Dat is zo ongeveer het eerste wat Alma te horen krijgt van Tom. Het heeft niet het beoogde effect – ze kijkt hem alleen maar wantrouwender aan. Nog raadselachtiger dan die openingszin is het spervuur van vragen dat Alma vervolgens op hém afvuurt: Wat is je favoriete gedicht? Wat is de zesde regel van dat gedicht? En hoeveel is 3587 maal 982 gedeeld door 731?

Ich bin dein Mensch maakt vakkundig gebruik van de charme en chemie van de twee hoofdrolspelers. De Britse acteur Dan Stevens (Downton Abbey), in vlekkeloos Duits met een keurig Engels accent, moduleert tot in de puntjes de net-niet-natuurlijke bewegingen en mimiek van Tom. Maar de film leunt vooral op Maren Eggert als Alma – niet voor niets won zij op het afgelopen Filmfestival van Berlijn, waar de film in competitie draaide, de (genderneutrale) acteerprijs voor haar rol.