Il Buco (laatste week)

vanaf 23 juni 2022

Mens en natuur vloeien samen in dit beeldschone visuele filmgedicht over een oude schaapsherder en een groep speleologen in Calabrië.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

In 1961 trok een groep jonge amateur-speleologen naar het zuidelijk deel van Italië om er een van de diepste grotten ter wereld, de Abisso del Bifurto, te onderzoeken en in kaart te brengen. Regisseur Frammartino, zelf voormalig speleoloog, was door de burgemeester van het dorp gewezen op het bestaan van deze grot, tijdens de opname van zijn vorige film Le quattro volte.

Op meesterlijke wijze herschept hij in adembenemende beelden een expeditie naar het binnenste van de aarde waar de tijd stilstaat en mens en natuur samenvloeien. Gadegeslagen door een oude schaapherder zakken de speleologen langzaam de donkerte in. Waar de herder de omgeving op zijn duimpje kent, tasten zij letterlijk in het duister. Door steentjes en brandend papier naar beneden te gooien, proberen ze te zien en horen hoe diep de afgrond is. Heel langzaam en bijna meditatief volgen we de man en de speleologen, zonder precies te weten wat ze doen. Geen uitleg, maar gefilmd met het oog van een toeschouwer die alles belangstellend volgt en omringd door de geluiden van de natuur.

Het levert een unieke bioscoopervaring op, waarmee Frammartino een visuele hommage brengt aan het prachtige landschap van Calabrië. Il Buco ging in première op het Filmfestival van Venetië, waar de mystieke schoonheid van de film bekroond werd met de Juryprijs.