Illusions Perdues

een week vanaf donderdag 18 augustus 2022

Een in Frankrijk met prijzen overladen historische film met verrassend actuele kanten. Hoofdpersoon is  Lucien, een jonge dichter uit een provinciestad die anno 1821 zijn idealen verkwanselt als hij in Parijs de journalistiek in gaat en zijn scherpe pen inzet voor de hoogste bieder. Gefilmd met vaart en sfeer. 

 

Onderdeel van de reeks INHAALFILMZOMER  Koop nu een kaartje

Deze historische film, met verrassend actuele kanten, werd in zijn land van herkomst, Frankrijk, met prijzen overladen. Hoofdpersoon is Lucien, een jonge dichter uit een provinciestad die anno 1821 zijn idealen verkwanselt als hij in Parijs de journalistiek in gaat en zijn scherpe pen inzet voor de hoogste bieder. 

De ambitieuze, arme burgerjongen zet alles op alles om hogerop te komen. Hij gebruikt de achternaam van zijn adellijke moeder in plaats van die van zijn vader en probeert via zijn oudere minnares toegang te krijgen tot de Parijse society. Zijn plannen om een gevierd dichter te worden moet hij laten varen, maar hij vindt werk als journalist en recensent. Wie betaalt bepaalt wat zijn scherpe pen schrijft, of het nu een beetje of geheel bezijden de waarheid is, positief, negatief of zelfs vernietigend. En ondertussen moet Lucien zich staande houden in redactielokalen, balzalen en theaters en laveren in zijn (liefdes-)relaties. 

De bijna tweeënhalf uur durende film verveelt geen moment door het sterke verhaal (naar een roman van Honoré de Balzac), de prachtige locaties, een satirische blik en sterke acteurs, onder wie Benjamin Voisin in de titelrol en Cécile de France als zijn oudere vriendin