Indië Verloren... Selling a Colonial War

Vanaf 16 januari 2024

Speciale voorstelling: zondag 28 januari om 11.00 uur is regisseur In-Soo Radstake bij ons te gast. Hij is na afloop van de vertoning aanwezig voor een nagesprek over de totstandkoming  van de film. Ook is er ruimte hem vragen te stellen.

De documentaire Indië Verloren… Selling a Colonial War onthult hoe de Nederlandse overheid decennialang het frame van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië (1945-1949) in stand hield door framing, propaganda en politieke besluiten.

 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst


Koop nu een kaartje

De film laat zien hoe onder het mom van ‘politionele acties’ de politiek deze strijd wist te verkopen aan de bevolking, en waarom er geen aandacht was voor het geweld aan de andere kant tijdens de Bersiapperiode. Internationaal gerenommeerde historici uit onder andere Indonesië, Australië, Amerika en Nederland komen aan het woord om inzicht te bieden in deze complexe geschiedenis. Indië Verloren… plaatst zo, voor het eerst, deze oorlog en deze geschiedenis in de internationale politieke context van destijds en laat zien hoe de verschillende frames tot op de dag van vandaag doorwerken.

De documentaire schetst een gedetailleerd en ontluisterend beeld van een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis en werpt een scherpe blik op de twijfelachtige rol van poltici, media en historici in dit proces.  

De film won op IDFA de Beeld & Geluid Reframe Award. “De ongekende rijkdom aan archiefmateriaal waarmee de film eloquent de complexiteit van de weinig bekende koloniale geschiedenis en de ontkenning daarvan aan elkaar verbindt”, aldus de jury.