Intimate Lighting (klassieker)

Maandag 27 januari 2020

Luchtig gefilmde Tsjechoslowaakse klassieker uit 1965 van Ivan Passer, over een weekendje in het destijds nog zo landelijke Bohemië, waar twee oude vrienden elkaar ontmoeten om muziek te maken en te mijmeren over hoe verschillend hun levens zijn geworden.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar


Koop nu een kaartje

Intimate Lighting is een schijnbaar terloopse kroniek van een weekendje in het destijds nog zo landelijke Bohemië, waar twee oude vrienden elkaar ontmoeten om muziek te maken en te mijmeren over hoe verschillend hun levens zijn geworden. Petr, een professionele muzikant uit de stad, brengt zijn moderne vriendin Stepa mee naar het zeer provinciale, zelfgebouwde huis van zijn oude vriend van de muziekacademie, Barbas, die het zwaar heeft met zijn luidruchtige kinderen, zijn bemoeizuchtige schoonouders en zijn verantwoordelijkheden als hoofd van de lokale muziekschool, om nog maar te zwijgen over de broedende kippen in zijn bescheiden Lada. Via een reeks luchtig gefilmde losse scènes over het dagelijkse bestaan, en de ironische contrasten daarin, ontstaat langzaam een ontluisterend portret van verloren illusies en onvervulde ambities.

Prachtig gefilmd in zwart/wit (het camerawerk was deels van Miroslav Ondriček) was Intimate Lighting de eerste lange speelfilm van Ivan Passer, maatje en klasgenoot van die andere, veel beroemder geworden Tsjechische filmmaker Miloš Forman, aan wiens Tsjechische films Passer meewerkte en met wie hij na het neerslaan van de Praagse Lente en het einde van de Tsjechische Nouvelle Vague in 1969 naar de VS emigreerde. Daar draaide hij vooral in de jaren ´80 en ´90 nog vele films voor bioscoop en televisie, waaronder het ook in Nederland vertoonde Cutter´s Way (1981).