Jojo Rabbit

Vanaf 2 januari 2020

Deze bizarre satirische komedie over een Duitse jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog won op het filmfestival van Toronto de Publieksprijs.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Discriminatie Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De tienjarige jongen Jojo woont alleen met zijn moeder (Scarlett Johansson). Hij zit bij de Hitlerjugend alsof het om de scouting gaat. Thuis praat hij voornamelijk met zijn uiterst vreemde denkbeeldige vriend, Adolf Hitler, die op bijna kluchtige wijze zijn denkbeelden met de jongen deelt. Wanneer Jojo na een ongeluk gewond raakt, brengt hij veel tijd thuis door. Dan ontdekt hij op zolder een Joods meisje, daar verborgen door zijn moeder. De jongen raakt hierdoor in verwarring, zeker wanneer blijkt dat hij haar eigenlijk wel aardig vindt. Zijn naïeve nationalisme wordt hierdoor steeds meer op de proef gesteld.

Schrijver en regisseur Taika Waititi ( Hunt for the Wilderpeople, What we do in the Shadows ) heeft een bijzonder gevoel voor humor – waar je van houdt of niet – waarmee hij nu een wonderlijke mix van satirische komedie en oorlogsfilm heeft gemaakt. ‘Het is als een variant van Wes Anderson op La Vita è Bella’, zo omschreef iemand de film. Het is aandoenlijk, ontroerend ook, soms grof en zeker absurd, maar dan in een serieuze context (oorlog), waardoor je je als kijker ongemakkelijk kunt voelen omdat je er toch om moet lachen.

De film won op het Filmfestival van Toronto de Publieksprijs. Op het filmfestival van Leiden, waar het de openingsfilm was, eindigde  Jojo Rabbit  hoog bij de publieksfavorieten.