Klondike (laatste week)

vanaf donderdag 16 maart 2023

Aangrijpend (en tegelijk licht absurdistisch) Oekraïens drama over een zwangere vrouw in oorlogsgebied die, zelfs nadat een brokstuk van de MH17 op haar land is terechtgekomen, weigert haar boerderij te verlaten.

★★★★ ‘verpletterend’ de Volkskrant

★★★★ ‘De film is wreed en onthutsend, omdat oorlog wreed en onthutsend is.’ ‘Steeds weer indrukwekkend’ NRC

‘Met zijn majestueuze totaalshots is Klondike een moderne western zonder helden’ De Filmkrant

https://filmhuis-lumen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Lumen-op-Picl.png

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar


Koop nu een kaartje

De absurditeit en de impact van oorlog op gewone burgers staan centraal in dit meervoudig bekroond drama van de Oekraïense filmmaakster Maryna Er Gorbach. Zij toont de oorlog van binnenuit, gekruid met toefjes zwarte humor.

De hoogzwangere Irka en haar man Tolik wonen op een boerderij in de Donetsk-regio in Oost-Oekraïne, nabij de Russische grens, betwist gebied in de begindagen van de Donbas-oorlog. De film begint op 17 juli 2014, een van de zwartste dagen in de luchtvaartgeschiedenis. Op die dag werd Malaysia Airlines Flight 17 (MH17), die van Amsterdam onderweg was naar Kuala Lumpur, boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten door pro-Russische separatisten. Een brokstuk van het vliegtuig komt op het land bij de boerderij van Irka en Tolik terecht. Bovendien heeft een slecht gerichte raket van de separatisten een groot gat in hun huis geslagen. Vluchten zo lang het nog kan, zou je denken. De hoogzwangere Irka wil echter van geen wijken weten. Ondertussen wordt Tolik onder druk gezet om zich aan te sluiten bij de separatisten, tot woede van Irka’s broer, die de separatisten als landverraders beschouwt. Welke keuze maak je terwijl de wereld om je heen instort?

Klondike ging in wereldpremière in januari 2022, bijna twee maanden vóór de Russische invasie in Oekraïne, maar de film, die een huiveringwekkende realiteit toont, heeft niets aan relevantie verloren. De film is op vele filmfestivals bekroond met verschillende prijzen.