Kuessipan

vanaf donderdag 23 september 2021

Kuessipan is een liefdevol en authentiek aanvoelend portret van twee meisjes uit de Inuit-gemeenschap in hedendaags Québec.

https://picl.nl/films/kuessipan/?theater-selectie=lumen

Geweld Angst


Koop nu een kaartje

Mikuan en Shaniss zijn twee hartsvriendinnen die opgroeien in een hechte Inuit-gemeenschap in Québec. Als kinderen beloofden ze elkaar eeuwige vriendschap, maar naarmate ze ouder worden, lijkt dat niet altijd even vanzelfsprekend. Het gezin van Mikuan is warm en hecht; dat van Shaniss gebroken. Shaniss feest veel, heeft foute vrienden en wordt jong moeder; Mikuan schrijft gedichten en droomt van een ander leven. De verschillen tussen de hartsvriendinnen worden steeds duidelijker, net als de verschillen tussen de Inuit in het reservaat en de witte Canadezen in de stad – en de vooroordelen die aan beide kanten bestaan.

De film moet het niet zozeer hebben van het verhaal (dat hebben we vaker gezien), maar blinkt uit als een liefdevol en authentiek aanvoelend portret van een Inuit-gemeenschap die zich staande houdt in hedendaags Québec. Mikuan en Shaniss leven in veel opzichten hetzelfde leven als de witte Québécois, enigszins tot verbazing van de laatsten.

Kuessipan is een term uit de Innu-taal en betekent zoiets als ‘het is jouw beurt om je verhaal te vertellen’. De film is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Naomi Fontaine uit 2011, waarin ze haar eigen jeugdervaringen in de Inuit-gemeenschap in Noordoost-Canada verwerkte.