La Belle Époque

vanaf 2 januari 2020

Meeslepende Franse speelfilm over een uitgebluste zestiger, die op wonderlijke wijze weer opleeft. Het is een verrassende genre-mix, die uitnodigt tot napraten over de vreemde verwikkelingen in de plot, tijdreizen en heimwee naar vroeger.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Ooit was tekenaar Victor Drumond (Daniel Auteuil) een succesvol lid van de spraakmakende culturele en intellectuele elite. Inmiddels kan en wil hij de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen niet meer bijbenen, tot ergernis van zijn vrouw, de succesvolle psychotherapeute Marianne (Fanny Ardant). Nadat hij zijn baan als cartoonist heeft verloren, zet zij hem op straat.

De redding komt van Antoine, een jeugdvriend van Victors zoon Maxime. Antoine (Guillaume Canet) heeft een bedrijf waar mensen tegen forse betaling historische gebeurtenissen kunnen laten naspelen. Hij geeft Victor een cheque voor zo’n evenement in een door hem gekozen tijd. Victor kiest echter niet voor een dansavond met koningin Marie Antoinette of een maaltijd met beroemde 19e-eeuwse kunstenaars, maar voor een week in 1974 in een café in Lyon.

In dat café, in die week ontmoette Victor namelijk Marianne, met wie hij zo lang gelukkig is geweest. Antoine laat het café nabouwen, rekwisieten verzamelen en figuranten instrueren en vraagt zijn partner Margot de jonge Marianne te spelen. Als een echte regisseur bestiert Antoine niet alleen deze scène, maar ook Victors ontmoeting met actrice Margot en brengt hij meer dubbele bodems aan in Victors re-enactment-belevenissen.

De film roept associaties op met  The Game , The Truman Show  en werk van scenarioschrijver Charlie Kaufman ( Adaptation, Being John Malkovich, Eternal Sunshine of the Spotless Mind ), maar dan met een grotere dosis ‘feel-good’.