La dea fortuna

vanaf zaterdag 5 juni 2021

Italiaanse bioscoophit is een emotioneel drama over een homostel dat de zorg krijgt voor de kinderen van een goede vriendin – net op het moment dat zij overwegen uit elkaar te gaan.

Angst


Koop nu een kaartje

Alessandro en Arturo zijn al meer dan vijftien jaar samen. De passie is een beetje uit hun relatie geraakt en ze overwegen uit elkaar te gaan. Dan staat op een dag Alessandro’s beste vriendin Annamaria voor de deur. Ze is ziek en moet een paar dagen naar het ziekenhuis en vraagt of ze op haar dochter en zoontje willen passen. De komst van de twee kinderen zet het dagelijkse ritme van Alessandro en Arturo compleet op de kop, maar de verantwoordelijkheid voor de twee zorgt ook voor een onverwachte wending in hun leven.

Regisseur Ferzan Özpetek werd geboren in Istanbul, maar verhuisde in de jaren zeventig naar Italië, waar hij bekend werd met films als Hamam, il bagno turco (1997), La finestra di fronte  (2003) en Mine vaganti  (2010). La dea fortuna was een commercieel succes in Italië en werd bekroond met twee David di Donatello Awards (de belangrijkste nationale filmprijs in Italië).

Met deze nieuwste film gaat Özpetek terug naar zijn oorsprong om verhalen te verfilmen vanuit zijn persoonlijke achtergrond. Voor  La dea fortuna  raakte hij geïnspireerd door een gesprek met de vrouw van zijn broer. Deze was ernstig ziek en zou kort daarop overlijden. De vrouw zei tegen Ferzan: ‘ik heb ook een zwakke gezondheid, met mijn diabetes. Mocht mij iets overkomen, wil jij dan met jouw vriend samen voor onze kinderen zorgen?’